10 Ocak 2010 Pazar

Türkiye'de ve tüm dünyada popülerliği artan kimlik Frida!



Tüm dünyada bir çok esere ilham veren Frida'nın renkli ve sırlarla dolu yaşamının, gişe rekorları kırabilecek kadar özgün bir konu olduğu Hollywood tarafından da çok geçmeden anlaşıldı.
Ülkemizde 2003 yılında vizyona giren "Frida" isimli filmde, Frida'yı, birçok dişli ve zor karakterlere hayat veren oyuncu olarak tanıdığımız, Salma Hayek canlandırıyor.

20. yüzyılın sonlarıyla birlikte yükselen kadın hareketleri ve artık kadın haklarının, feminizmin toplumda ve medyada yüksek sesle konuşulur olması, Frida gibi aktivist isimlerin ön plana çıkmasına daha da fazla sebep oldu. Böylelikle, kadın aktivistler, sanatçılar sadece politik ya da alternatif / azınlık toplumsal çevrelerce konuşulmak yerine sanata da taşındı. Kitleleri etkilemek adına, özellikle de 'popüler sanat'a. Elbette, Frida isimli bu film, sadece ticari kaygı taşımaktaydı ve bahsettiğim gibi bir amacı yoktu fakat özellikle benim yaş grubum kitle üzerinde(80lerin sonunda doğmuş olanlar) filmin, Frida Kahlo kimliğinin bilinmesiyle ilgili önemli bir yararı olmuştur. Bir Hollywood filmi olması, 2 oscar kazanması ve Salma Hayek'in filmin başrolünde olması elbette (yoksa ne yazık ki mi demeliyim?) filme gidilmesindeki en önemli sebeplerdi. Yine de, biz neticeye bakalım; bu film sayesinde genç beyinlere kadın hareketleri, mücadele, özgürlük gibi kavramlarla ilgili bir iki tohum atıldı mı? evet atıldı. Frida Kahlo deyince, "aa evet duymuştum" diyor muyuz? evet diyoruz. O zaman, yaşasın!

Hala filmi izlememiş olanlar varsa, şiddetle tavsiye ederim. İşte fikir vermesi için, filmden bazı fotoğraflar:

2 yorum:

  1. Filmi ilk izlediğimde Frida'nın azmine hayran kalmıştım. İnsan sahip olduklarıyla bu kadar az şey üretirken, onun aynadan kendine bakışı ve yorumlaması tek kelimeyle muhteşem.

    YanıtlaSil
  2. Bahsettiğin filmi izlemedim, ama bu yazıyı okuduktan sonra izlemeye kararlıyım.
    Frida'yı duymayan yoktur elbet, ancak benim onunla olan münasebetim de sadece duymaktan ibaretti..

    YanıtlaSil